Tuesday, September 26, 2006

Damer på by'n

Det er ikkje så ofte eg er med på å feira 91-årsdag, men no i helga kom Magnhild og Bjørg Eli ifrå Bergen for å feira mosto. Så her er me altså på Bølgen & Moi på Høvikodden. Legg merke til dei flotte porsjonane våre, mens mosto nøyer seg med kjøttboller i pasta. Men gravlaks til forrett og sjokolademiks til dessert var heller ikkje å forakta. Etterpå gjekk me heim og kvilte middag før me gjekk over til kaffi og kaker.



På søndag gjorde eg og Magnhild ein tapper innsats for å finna ut kor Guro befinn seg akkurat for øyeblikket. Ikkje før var Guro i Vinje kommen heim før Guro i Bergen la ut på jordomsegling. Dvs. segling er det visst lite med, ettersom det for tida dreier seg om den transsibirske jernbanen. Me fant Irkutsk, Guro, og veit at du no er kommen omtrent til Mongolia. Dersom du kjem til hovudstaden i Mongolia og høyrer nokon snakka norsk, så kan det fort vera ein av barndomskameratane til Agnar og Inge. Jan Tore Foldøy (og kona hans) er stasjonert der som flyver for MAF (misjonsfly). Guro rapporterer på sin blogg, men minuset er at ho reiser med ei engelsk veninne og skriv alt på engelsk. Eg skal no prøva å kommentera på norsk. Dei har tenkt å reisa i eit heilt år med litt veterinærjobbing underveis. Ho skriv om svette forhold og lite vasking på alle på jernbanen, og det tenkte eg på i gårkveld då eg var ute på stavgangstrim med tjue svette damer. På slutten lukta det nok omtrent som i Sibir.
Elles brukte me litt av søndagen til å høyra på små videoopptak. Per Helge spelar påskesalme på glass, Ida Kristin og jentene til Jan Gustav helsar til mosto, og ho les høgt på høstfesten på sykehjemmet. Angra på at eg ikkje hadde med og gjorde eit lite opptak på søndagskvelden då me var på sangkveld på menighetshuset. Gamle salmer, mange flotte stemmer og stor sangglede gjorde det til ein opplevelse!
Elles ventar me kvar dag på Israelsbillettar. Onsdag 4.okt. drar me, så det er rimeleg å tru at neste blogghelsing kjem frå Jerusalem. Det blir spennande!

Tuesday, September 12, 2006

Dyrsku'rapport


Dette er ei helsing til dei som ikkje kom seg på Dyrsku'n i år. Spesielt gjeld dette Jens og Aud i Luster som me hadde gleda oss til å få med, men no får det bli eit anna år. Då kan kanskje også Agnar og Johanna også bli med. I år såg Agnar seg nødt til å "spise kirsebær med de store" i hovudstaden, mens Johanna tok seg av dei som har det tøft i Farsund. Veldig mange andre var der, både av folk og dyr. Me traff både lensmann og prest, samt biskop og diakon. Gamle kolleger og venner traff me og dertil litt av slekta og opptil fleire ekte bønder! Og kyr! Både ekte og dei i store i plast. Dei siste var det som var uvanleg denne gongen. Elles gjekk alt som det pleidde: Først - og sist- stod Kvitsundrussen og ba om pengar til prosjektet sitt, og det måtte dei jo få. Deretter var det fløytespelarane frå Sør-Amerika. Jammen kjøpte me CD av dei også. Og så var det berre å trava att og fram i godveret.
Og der kom jammen grisebonden frå Bamble. Sigmund og Inger Marit av på vei heim til dyra sine, men dei fekk no fortalt at odelsguten var ventande heim frå misjonering i Thailand til jul. Og det såg dei veldig fram til, Espen! Eg trur nok de får rørte tyttebær til middagen, for dei hadde nokre fine tuer i kikkerten til heimvegen.
Seinare traff me ein ny Bamble-bonde, nemleg odelsguten til Åsland. Han har ikkje dyr på båsen, men held seg med katt og doktorgrad i byen.Eigentleg var det faren og dei to eldste brødrene hans som skulle ha vore der. Lars kunne då, i ein alder av 70, fått truffe den læraren som han hadde i folkeskuleåra på Farsjø. 86 år gamle Einar Lia farta omkring på Dyrsku'en og snakka vel om dei gamle elevane sine og om kor fint det hadde vore å vera ungdomsskulelærar i Skien dit han kom etter Farsjø.